Sivulta löydät asuntoihimme liittyvää lisätietoa muuttaminen-teemasta.

Jos et löydä vastausta kysymykseesi, kurkkaa, olisiko asiasta kerrottu Asuminen-sivulla. Tarvittaessa voit myös aina olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Asunnon vuokraaminen

Voit tutustua avoimiin vuokra-koteihimme Vapaat asunnot -sivulla. Sinulle sopivan asunnon löydyttyä, lähetä hakemus täyttämällä sähköinen hakulomakkeemme, jonka löydät asunnon esittelyn yhteydestä, tai toimittamalla hakulomakkeessa pyydetyt tiedot osoitteeseen [email protected]

On tärkeää, että täytät lomakkeen huolellisesti, jotta vuokrausprosessi etenee sujuvasti. Lomakkeella kysytään vain vuokraustoimintamme kannalta tärkeitä tietoja. Pyrimme vastaamaan hakemukseesi mahdollisimman pian, ja sopimaan kanssasi asunnon näytöstä. Ohjeistamme erikseen sopimuksen allekirjoittamiseen ja asunnon luovuttamiseen liittyvistä yksityiskohdista.

Vuokrasopimus

Vuokrasopimus tehdään aina kirjallisena. Pyrimme laatimaan ja allekirjoittamaan kaikki vuokrasopimuksemme sähköisesti. Kun olemme sopineet kanssasi asunnon vuokraamisesta, saat sähköpostiisi linkin, jonka kautta pääset allekirjoittamaan vuokrasopimuksen sähköisesti. Sähköinen allekirjoittaminen edellyttää vahvaa tunnistautumista verkkopankkitunnusten avulla. Sähköinen allekirjoitus vastaa perinteistä paperille lisättyä allekirjoitusta, ja on juridisesti yhtä pätevä.

Tutustu huolellisesti sopimuksen ehtoihin ennen allekirjoittamista, ja kysy, jos jokin sopimuksessa tai sen ehdoissa tuntuu epäselvältä.

Allekirjoittamisen jälkeen sopimus on tarkasteltavissa ja tulostettavissa kirjautumalla sähköiseen palveluumme. 

Kotivakuutus

Asukkaana sinulla tulee olla koko vuokrasuhteen keston ajan voimassa oleva kotivakuutus, joka sisältää koti- ja vastuuvakuutuksen. Voit valita vakuutuksen vapaasti haluamastasi vakuutusyhtiöstä. Kannattaa tutustua vakuutuksen ehtoihin, ja miettiä millainen vakuutus vastaa parhaiten juuri sinun tarpeisiisi.

Asuntomme ovat vakuutettuja, mutta huomaathan, että vakuutuksemme kattaa vain asuntoon kiinteästi kuuluvat kalusteet ja laitteet. Taloyhtiön vakuutus puolestaan korvaa yhtiön vastuulle kuuluvat järjestelmät ja rakenteet. Vakuutuksemme ei korvaa sinun omaisuudellesi tapahtuvia vahinkoja, mikäli vahingon syy ei ole rakenteissa. Lain mukaan vuokralainen vastaa omasta irtaimistostaan sekä huoneistolle omalla toiminnallaan aiheuttamasta vahingosta. Koti- ja vastuuvakuutuksen avulla voit varautua ikävien yllätysten varalle ja parantaa omaa asumisturvaasi.

Vakuus

Kaikkiin vuokrasopimuksiimme sisältyy ehto vakuuden maksamisesta. Edellytetyn vakuuden määrän voit tarkistaa vapaiden asuntojen sivulta kohteen tietojen yhteydestä. Tyypillisesti käyttämämme vakuussumma on kahden kuukauden vuokraa vastaava summa. Voit antaa vakuuden joko meille säilytettäväksi tai avata erillisen vakuustilin pankkiin.

Vuokrasopimuksesi päättyessä pyrimme tarkastamaan asuntosi mahdollisimman nopeasti, ja kaiken ollessa kunnossa, palauttamaan vakuudet viipymättä. Vakuutta ei koskaan käytetä tietämättäsi, vaan selvitämme mahdolliset vakuuden käyttämiseen johtavat tilanteet yhdessä kanssasi.

Lemmikkieläimet

Lemmikkieläimistä sovitaan vuokra-asunnoissamme tapauskohtaisesti ja mainitaan osana vuokrasopimusta. Lähtökohtaisesti pidämme lemmikkieläimiä perheenjäseninä, ja lemmikit ovat tervetulleita asuntoihimme. Naapureiden huomioiminen on kuitenkin tärkeä osa hyvää asumista, ja siksi haluamme yhdessä sopia muuttavista lemmikeistä. Asumisen täytyy olla huoletonta myös naapurillesi. Huomaathan, että lemmikkien aiheuttamat isommat vahingot eivät kuulu normaalin kulumisen piiriin. Tämä kannattaa huomioida esimerkiksi kotivakuutuksen valinnassa.

Tupakoiminen

Kaikki asuntomme ovat savuttomia. Tupakointi on kielletty asunnon sisätiloissa sekä parvekkeella, jotta mahdollinen hajuhaitta ei kulkeutuisi sisätiloihin. Taloyhtiöllä saattaa lisäksi olla omia ohjeistuksiaan tupakointiin liittyen. Tarkistathan asuntokohtaisen ohjeistuksen taloyhtiön tiedoista kohde-sivuiltamme tai varmistamalla asian asiakaspalvelustamme.

Asunnon kunto ja huoneistotarkastus

Tarkistamme kaikkien asuntojemme kunnon asukkaan vaihtuessa. Saat vuokrasopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä tutustuttavaksesi huoneiston kuntoa kuvaavan otteen. Jos huomaat muuttaessasi asunnossa puutteita, joita ei ole kirjattu otteeseen, ole viipymättä yhteydessä meihin. Ilman yhteydenottoa hyväksyt asunnon olevan dokumentin mukaisessa kunnossa. 

Poismuuttamisen yhteydessä tarkastamme huoneiston, kun se on tyhjä ja loppusiivous on suoritettu. Voit halutessasi olla mukana tarkastuksessa. Tarkastuksesta laaditaan raportti, joka toimitetaan sinulle. Asunnon tavanomainen kuluminen kuuluu osaksi arkea, mutta vahinkojakin aina sattuu. Ole vahinkojen osalta tarvittaessa yhteydessä meihin mielellään jo vahingon sattuessa, mutta viimeistään hyvissä ajoin ennen muuttoa. Näin voimme selvittää korjaustarvetta ja sopia mahdollisen korjauksen järjestämisestä. Jaotteluesimerkkejä tavanomaisen kulumisen ja erillisten vahinkojen osalta löydät esimerkiksi Vuokralla asuvien edunvalvontajärjestön Vuokralaiset sivuilta.

Sähkö-, vesi- ja nettisopimukset

Asunnossa kuluva sähkö ei sisälly vuokraan. Sinun tulee tehdä oma sähkösopimus haluamasi sähköyhtiön kanssa. Sopimus kannattaa tehdä jo hyvissä ajoin ennen muuttoa, jotta sähköt toimivat varmasti heti muuttopäivästä alkaen. 

Vesimaksu ei sisälly vuokraan, vaan se laskutetaan erikseen. Vesimaksun suuruuden voit tarkistaa vapaiden asuntojemme osalta asunnon tiedoista Vuokrattavat asunnot -sivulta tai vuokraamasi asunnon osalta kirjautumalla palveluumme ja tarkastamalla maksun suuruus omista tiedoistasi. Tyypillisesti vesimaksu maksetaan kuukausittain asunnon henkilöluvun mukaisesti, mutta maksu tasataan vuosittain erillisellä vesimaksun tasauslaskulla vastaamaan todellista kulutusta. Poismuuttaessasi lasku tasataan muuttohetken mukaan.

Vuokra-asunnoissamme on useimmiten käytettävissä laajakaistayhteys nopeudella 10 Mbit/s. Nettiyhteys ei kaikissa asunnoissamme sisälly vuokraan, vaan se laskutetaan erikseen. Jos näin on, maksu on tarkistettavissa Vuokrattavat asunnot -sivulta ja maksu on esitetty omana kohtanaan vuokralaskuerittelyssä. Nettiyhteyden toimintaan, nopeuden tai palvelupakettien lisäämiseen liittyvissä asioissa ole suoraan yhteydessä teleoperaattoriin. 

Muuttoilmoitukset

Muuttamisen yhteydessä sinun tulee tehdä virallinen muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastoon (ent. maistraatti), joka ylläpitää virallista väestötietojärjestelmää. Ilmoituksen voi tehdä vaikka jo kuukautta ennen muuttopäivää, mutta se on tehtävä viimeistään viikon kuluessa muutosta. Muuttoilmoituksen voi tehdä kätevästi netissä osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi jolloin tieto muutosta menee automaattisesti Digi- ja väestötietoviraston ohella myös Postille.

Viranomaistaholle tehtävän muuttoilmoituksen lisäksi muutosta tulee ilmoittaa taloyhtiön asioita hoitavalle huoltoyhtiölle. Huoltoyhtiölle ilmoitetaan muuttavien henkilöiden tiedot, jolloin tietonne päivittyvät taloyhtiön talonkirjaan. Tämä on tärkeää, jotta esimerkiksi avainten unohtuessa kotiin, voidaan oikeat henkilöt päästää sisään yleisavaimella ja huolto voi vaihtaa nimenne asianmukaisesti oveen sekä porraskäytävän nimitauluun

Muuttopäivä

Sisäänmuuttopäivä on vuokrasopimuksen alkamispäivä. Pyrimme järjestämään muuton niin, että avaimet luovutetaan sinulle viimeistään muuttopäivänä klo 12 mennessä. Sovimme avainten luovutuksen kuitenkin kanssasi aina henkilökohtaisesti. Huomioithan, että esim. vuokrasopimuksessa edellytetty takuuvuokra on maksettu, jotta avaimet voidaan luovuttaa ja muuttaminen käy sujuvasti.

Poismuuttaessa muuttopäivä on asunnoissamme sovittu tavanomaisimmin siten, että muuttopäivä on sopimuksen päättymispäivä, jolloin huoneisto on luovutettava siivottuna ja avaimet palautettava klo 12 mennessä. Mikäli muuton järjestäminen aiheuttaa sinulle hankaluuksia, kannattaa olla meihin yhteydessä hyvissä ajoin, jolloin voimme yrittää mahdollisuuksiemme mukaan joustaa ja helpottaa muuttoa.

Vuokrasopimuksen irtisanominen

Vuokrasopimuksen irtisanominen tulee lain mukaan aina tehdä kirjallisesti. Pelkkä sähköposti ei yksinään vastaa lain tarkoittamaa kirjallista irtisanomisilmoitusta. Siksi irtisanominen täytyy tehdä käyttäen allekirjoitettua kirjallista lomaketta. Kirjallinen lomake voidaan toimittaa meille sähköpostin liitteenä tai postitse Lituasuntojen toimistoon. Katso yhteystiedot. Irtisanomisilmoitus katsotaan hyväksytyksi, kun olemme kuitanneet saaneemme ilmoituksen. 

Saatuamme irtisanomisilmoituksesi vahvistamme sen vastaanotetuksi ja toimitamme sinulle ohjeistuksen muuttoa varten. Jos vahvistusta irtisanomiselle ei kuulu muutaman päivän kuluessa, ota yhteyttä meihin. Näin varmistumme, että irtisanominen on varmasti saapunut oikeassa muodossa perille, eikä tarpeettomia viivästyksiä sopimuksen päättymisen osalta seuraa. 

Irtisanomisaika on yksi kuukausi, ja se lasketaan alkavaksi sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanomisilmoitus on vastaanotettu meillä. Esimerkiksi 15.5 irtisanotun asunnon lopullinen vuokrasopimuksen päättymispäivä on 30.6.

Huomaathan, että irtisanomisilmoitus täytyy tehdä kaikkien vuokrasopimuksen osapuolten toimesta. Eli jos vuokrasopimus on tehty useamman kuin yhden henkilön nimellä, täytyy kaikkien osapuolien nimet ja allekirjoitukset olla mukana irtisanomisilmoituksessa.

Loppusiivous

Poismuuttaessasi asunto tulee luovuttaa siivottuna. Loppusiivous on perusteellinen huoneiston siivous, jossa kaikki käytössäsi olleet tilat puhdistetaan huolellisesti seuraavaa asukasta varten. Hyviä ohjeita loppusiivouksen tekemisestä löytyy esimerkiksi Internetistä.

Loppusiivouksen osalta kannattaa erityisesti huolehtia, että asunnolle ei pääse aiheutumaan tahatonta vahinkoa. Älä koskaan jätä parvekkeen ovea tai ikkunoita auki poismuuttaessasi, jotta sisätiloihin ei pääse vettä tai esimerkiksi eläimiä tekemään tuhoja. Huolehdi myös mahdollisista pesukoneiden liityntöjen huolellisesta tulppauksesta ja jääkaapin sulatusvesien asianmukaisesta keräämisestä, jotta vesivuotoja ei pääsisi syntymään. Irrota jääkaappi/pakastin verkkovirrasta ja jätä niiden ovi  avoimeksi, jotta ilma pääsee vaihtumaan.

Muistathan siivota ja tyhjentää kaikki hallussasi olleet asunnon osat kuten parvekkeen ja irtainvaraston. Jälkeen jätettyjen tavaroiden poisviennistä veloitamme meille aiheutuneiden kustannusten mukaisesti, joten ethän jätä irtainta jälkeesi ilman, että siitä on sovittu kanssamme. Esimerkiksi raskaasti seinään kiinnitetyn hyllyn jättäminen paikoilleen voi olla joissain tapauksissa parempi ratkaisu, kuin hyllyn irroittaminen seinästä seinäpintaa vahingoittaen.